Suorahaku, suorarekrytointi vai rekrytointi?
Rekrytoinnin maailma on täynnä termejä, jotka menevät helposti sekaisin. "Suorahaku," "suorarekrytointi," ja "rekrytointi" – kuulostavatko nämä samalta? Yllättävän moni ajattelee niin! Puhutaanpa siis hetki siitä, mitä nämä termit oikeasti tarkoittavat ja miksi niiden ero on tärkeä.
Saatamme saada yhteydenoton, jossa kysellään suorahaun perään, mutta pian huomataan, että asiakas vertailee sitä perinteiseen rekrytointipalveluun. Joku taas puhuu suorarekrytoinnista ja olettaa sen tarkoittavan suorahakua. Vaikka sanat kuulostavat samanlaisilta, ne ovat käytännössä täysin eri asioita.
Mitä on suorahaku?
Suorahaku – tai tuttavallisemmin headhunting – on sitä, kun etsitään hiljaisesti ja kohdennetusti osaajia asiakkaan toimeksiannosta. Tämän tekee yleensä suorahakukonsultti hyödyntäen monia verkostoja ja kanavia. Erona perinteiseen rekrytointiin on se, että suorahaussa ei julkisteta työpaikkailmoitusta.
Suorahaun kandidaatit ovat henkilöitä, joilla ei ehkä ole ollutkaan ajatusta vaihtaa työpaikkaa – heidät kutsutaan mukaan, koska heillä on juuri se osaaminen, jota haetaan. He eivät myöskään ole "hakijoita" perinteisessä mielessä, koska he eivät ole hakeneet mitään avointa paikkaa. Heitä ei siis voida kysyä haastattelussa, "Miksi hait tätä paikkaa?" He eivät hakeneet, heidät kutsuttiin.
Mitä on suorarekrytointi?
Suorarekrytointi on taas jotain ihan muuta. Se tarkoittaa sitä, että henkilöstövuokraus- tai rekrytointiyritys hoitaa rekrytointiprosessin niin, että henkilö palkataan suoraan asiakasyrityksen kirjoille. Usein suorarekrytointi-sanalla törmääkin työpaikkailmoituksissa, mutta sillä ei ole mitään tekemistä suorahaun kanssa.
Entä perinteinen rekrytointi?
Perinteinen rekrytointi on monille tuttu: yritys julkistaa työpaikkailmoituksen, ja kiinnostuneet hakijat lähettävät hakemuksensa. Rekrytointiyritys saattaa auttaa prosessissa, mutta perusajatus on julkinen ilmoitus –hakija–valintaprosessi. Vaikka rekrytointiyritys saattaa joskus mainostaa tekevänsä suorahakua, oikea suorahaku ei koskaan sisällä ilmoittelua.
Pieni vinkki suorahakua tai rekrytointia pohtivalle esihenkilölle
Jos harkitset suorahaun tai rekrytointipalvelun ostamista, on hyvä tuntea näiden termien erot. Älä vertaa keskenään kahta täysin erilaista palvelumallia. Ymmärrä, mitä todella tarvitset: onko tavoitteena löytää juuri oikea henkilö kohdennetusti ja hiljaisesti vai haluatko tavoittaa laajemman hakijajoukon julkisen ilmoittelun kautta?