Kun headhunter ottaa yhteyttä

Nykyään kuka tahansa voi saada headhunterilta puhelun tai yhteydenoton. Ja harvoin se tulee silloin, kun olet aktiivisesti hakemassa uusia töitä. Määrittäessä suhtautumistasi tällaiseen yhteydenottoon on hyvä ymmärtää headhunting prosessin luonnetta.

Oheisessa kuvassa olen hahmottanut sitä, miten prosessin edetessä toisaalta mukana olevien kandidaattien määrä supistuu ja toisaalta molempien osapuolten ymmärrys toisistaan kasvaa. Varsinkin prosessin alussa osapuolet päättävät etenemisestä toisesta tekemiensä olettamien varassa ja keskustelun avauksia tehdään massana. Haastavissa osaajaryhmissä yhteydenottoja on hyvin paljon, toisaalta johtajapositioissa noin kaksikymmentä, tarkan tutkimuksen ja etukäteisarvioinnin jälkeen. Joka tapauksessa et ole ainoa, ja ensimmäisestä yhteydenotosta voi olla pitkä matka työsopimukseen. 

Headhunter prosessin eteneminenKuva: Osapuolten ymmärrys toisistaan syventyy sitä mukaa, kun suorahaku etenee.

1. Ensivaikutelma uramahdollisuudesta

Yleensä ensimmäisessä viestissään tai puhelussaan headhunter kuvaa vain pääpiirteissään sen, mistä tehtävässä on kyse. Alkuvaiheessa prosessia sinun ja headhunterin yhteinen tavoite on selvittää kolme asiaa: 

  1. Onko sinulla valmiudet menestyä kyseisessä tehtävässä?

    Vaikka sinuun on otettu yhteyttä, se ei tarkoita, että olisit välttämättä pätevä henkilö tehtävään. Se kuitenkin tarkoittaa, että saattaisit olla. Headhunter nojaa tässä vaiheessa keskusteluita omaan ensivaikutelmaansa sinusta.  LinkedIn-profiilisi tietojen pitäminen ajantasalla lisää saamiesi yhteydenottojen osumatarkkuutta, mutta ei välttämättä määrää. 

  2. Tarjoaako tehtävä uramahdollisuuden, johon olisi syytä tarttua?
    Jos ja kun olet jo töissä, et etsi mitä tahansa työtä vaan parempaa työtä. Työtehtävän paremmuus koostuu monesta komponentista. Yksi tapa vertailla työtehtäviä on tarkastella erikseen 1) lyhyen jänteen asioita kuten kompensaatiota ja sijaintia 2) keskipitkän aikajänteen asioita, kuten työn sisältöä ja haasteita sekä 3) pitkän aikajänteen asioita kuten mahdollisuuksia kasvaa työssä ja yrityksen kykyä tukea tässä. Nyrkkisääntönä voitaisiin sanoa, että uramahdollisuuteen kannattaa tarttua mikäli nämä kolme aspektia yhteenlaskettuna muodostavat yli 30 prosentin parannuksen nykyiseen positioosi. 

  3. Ovatko ajankohta ja olosuhteet otolliset vaihtaa työpaikkaa?
    Yksi tyypillisimmistä headhuntereiden saamista vastauksista on, että tehtävä vaikuttaa kiinnostavalta, mutta ajankohta ei ole oikea. On täysin OK kieltäytyä keskustelusta, kiittää mielenkiintoisesta uramahdollisuudesta ja sanoa, ettei ajankohta nyt ole oikea. 

2. Tarkempi perehtyminen tehtävään

Jos uramahdollisuudesta saamasi ensivaikutelma on positiivinen, seuraava vaihe on perehtyä tarkemmin sen taustoihin. Lisäksi, että tutustut itseksesi tarkemmin työnantajaan, voit myös pyytää tarkasteltavaksi lisätietoja tehtävästä. Yleensä tässä vaiheessa prosessia myös keskustellaan tehtävästä tarkemmin puhelimessa, joka on hyvä paikka esittää keskeiset, sinulle avoimeksi jääneet, kysymykset. 

Jos tehtävä ei vaikuta merkittävästi nykyistä rooliasi haasteellisemmalta tai saat keskimääräistä parempaa palkkaa, kannattaa rekrytoijalta etukäteen selvittää roolin palkkahaitari tai kertoa itse, missä haarukassa odotuksesi ovat. Usein tämän asian selvittäminen etukäteen säästää kaikkien aikaa. Lisäksi kannattaa alleviivata, ettei nyt ole kyse lopullisesta palkkatoiveesta tai neuvotteluista - varmistat vain, että osapuolten odotukset ovat suunnilleen yhtenevät. 

3. Konsultin haastattelu

Jos tehtävä perehtymisenkin jälkeen vaikuttaa kiinnostavalta, on seuraavana askeleena yleensä haastattelu konsultin kanssa. Siinä missä hän on tähän asti ollut enemmän niin kutsutussa myyjän roolissa, eli pyrkinyt herättämään kiinnostuksesi tehtävään, viimeistään haastattelussa roolit vaihtuvat ja sinun tulee vakuuttaa hänet soveltuvuudestasi ja motivaatiostasi tehtävään.

4. Toimeksiantajan haastattelu

Ammattitaitoinen headhunter pyrkii esittelemään asiakkaalleen vähintään kolme hyvää kandidaattia. Tässä vaiheessa vastuu rekrytointiprosessista siirtyy asiakkaalle. Riippuen yrityksestä, haastattelukierroksia voi olla useita ja ne voivat sisältää psykologisen soveltuvuusarvioinin. Rekrytointiprosessi etenee tästä eteenpäin kuten mikä tahansa muukin yrityksen rekrytointiprosessi - keskusteluyhteys vain sattui avautumaan headhunterin toimesta. 

Satsaa LinkedIniin!

Miten varmistan, että minuun otetaan yhteyttä?

Mikälli haluat tulla löydetyksi ja saada enemmän yhteydenottoja rekrytoijilta, ykkösasia on pitää oma LinkedIn-profiilisi edustavana ja ajantasalla. Käytännössä kaikki suorahakuyritykset käyttävät pääasiallisena etsimisen kanavanaan nykypäivänä LinkedIn:iä.  Toki oman CV:nsä voi lähettää suoraan avoimena hakemuksena suorahakuyrityksille sekä erilaisiin CV-pankkeihin. Näistä kandidaatteja etsivien rekrytoijien määrä on kuitenkin marginaalinen verrattuna LinkedIniin. 

Ja jos  et halua esim. väliaikaisesti yhteydenottoja rekrytoijilta, mainitse siitä Linkedin-profiilissasi!

Meet with us!

Lue vielä nämä!