Kaukana ovat ne ajat, jolloin vain harvoille ja valituille johtajille soitti headhunter. Tänä päivänä on aivan normaalia, että myös asiantuntijatason tekijöitä lähestytään suorahakukonsulttien toimesta.
Varsinkin IT-ammattilaisten tai vaikkapa palvelumuotoilijoiden keskuudessa voivotellaan, kun yhteydenottoja liikaakin. Tällaiset henkilöt voi tunnistaa Linkedinissä ohjetekstistä tyyliin: ”For headhunters, don´t ask for my CV or at least provide a decent job description!”. "Ongelmia" on monenlaisia, jos sattuu olemaan paljon kysytty osaaja! On toki ymmärrettävää, että jos yhteydenottoja tulee useita viikossa, se väsyttää.
Tällaiseen tilanteeseen ollaan tultu, koska maassamme ei kyetä tuottamaan kuin murto-osa tarvittavasta teknologiaosaamisesta ja etenkin IT-ala on ylikuumentunut. Tämä osaajakunta voikin toisinaan ajatella yhteydenotoista, että ne ovat häiriköintiä. Osa on jopa kadonnut kokonaan linkedinistä – että saisi olla rauhassa.
Kuinka sitten toimivat tulevaisuuteen katsovat johtajat? He verkostoituvat headhunterien kanssa, vaikka eivät olisi ajatelleet uusien haasteiden vastaanottamista lähikuukausina tai edes tänä vuonna.
Aktiivisimmat johtajat muistuttavat olemassaolostaan säännöllisesti. He tietävät varsin hyvin, että heidän tuleva työpaikkansa ei mitä todennäköisimmin tule julkiseen hakuun. Soitto tai viesti ja tilanteen päivitys headhunterin suuntaan silloin tällöin, ja yhteydenotto takaisin päin voi olla taas askeleen lähempänä.
Asiantuntijallekin on terveellistä ajatella asioita siltä kantilta, että jonakin päivänä työnhaku voikin olla ajankohtaista. Silloin tarvitset verkostoja. Onko sinulla oma luottokonsultti, johon voit silloin olla yhteydessä ja joka voi auttaa sinua omien, laajojen verkostojensa avulla? Vai aloitatko työnhaun tyhjältä pöydältä ja turvaudut työn hakemiseen työpaikkailmoitusten kautta? Headhunter voi auttaa sinua seuraavan ura-askeleesi ottamisessa. Tutun konsultin kanssa on hyvä keskustella omista uratavoitteista jo ennen, kuin muutos tulee ajankohtaiseksi.